Cześć, jestem Przemek. To jest kanał vendingowy. Dzisiaj porozmawiamy o tym, jakie media są potrzebne do podłączenia automatów vendingowych, jakie wymiary mają takie maszyny i gdzie najlepiej je ustawić. Zaczniemy od urządzenia Necta Tango. Jest to typowy automat sprężynowy na przekąski słone, słodkie, kanapki, dania gotowe, którego wysokość to 185 cm, szerokość 90 i głębokość 80 centymetrów. Te wymiary są troszkę większe niż w rzeczywistości. Robię tak dlatego, że kiedy podaję wymiary idealne, klientom to zdarzają się sytuacje że przejścia które sprawdził klient są idealne wymiarom urządzeń vendingowych i wtedy jest problem żeby bezpiecznie, bez obdrapania taką maszynę wstawić np. na stołówkę. Dlatego tutaj troszkę zawyżam wymiary. Media, jakie są potrzebne, to tylko prąd, 230 volt

Kawomat wysokość 185 cm, szerokość 60 cm, głębokość 75cm. Jeżeli chodzi o media, gniazdko 230 volt i możliwość podpięcia do wody z sieci. Czasami się zdarza, że w jakiejś lokalizacji nie ma takiej możliwości doprowadzenia wody z sieci. Wtedy musimy to wiedzieć wcześniej,dlatego żebyśmy mogli przygotować automat w taki sposób, że będzie miał w sobie bańkę z wodą i woda będzie pobierana właśnie z tej banki. Jest to troszkę uciążliwe zwłaszcza dla serwisanta, ponieważ musi taką bańkę uzupełniać, nie mniej jest taka możliwość i dzięki temu możemy w dowolnym miejscu ustawić kawomat

Kolejny automat jest to automat do butelek, do puszek. Wysokość takiego urządzenia to 185 cm szerokość i głębokość 80cm. Media, które są potrzebne to podobnie jak w przypadku Tango, tylko i wyłącznie gniazdko z prądem.

Jeżeli chcielibyśmy ustawić taki punkt vendingowy, to znaczy automat i kawomat. Wtedy szerokość takiego punktu, powinna mieć 200 centymetrów, szerokości i 185 cm wysokość i głębokość 80 centymetrów. Potrzebne media to standardowo gniazdko, możliwość podpięcia do sieci albo ewentualne bańka z wodą.

Jeżeli chodzi o miejsca, w których najczęściej stawiamy takie urządzenia, to są wszystkie lokalizacje w zakładzie, gdzie pracownik ma swobodny, stały dostęp, zwłaszcza podczas śniadania, czyli to są wszelkiego rodzaju stołówki, kantyny. To tam najczęściej pracownicy korzystają z tych urządzeń. Zdarza się tak, że jeżeli zakład jest naprawdę duży, kantyna jest jedna i pracownik, zanim dojdzie tam w czasie przerwy i z powrotem zajmą dużo czasu, wtedy takie urządzenia stawiamy blisko linii produkcyjnej, gdzie pracownik będzie mógł podejść i sobie coś kupić do jedzenia, czy to będzie kanapka, czy to będzie danie gotowe, czy przekąska. Wtedy bliskość tego urządzenia pozwoli na efektywne wykorzystanie przerwy w pracy. W niektórych organizacjach jest taka możliwość , że pracownik może na chwilę przerwać swoją pracę i na 2 /3 minuty kupić coś z automatu, do zjedzenia lub wypić coś na szybko napój, kawkę, wodę. Zdarza się też, że w zakładzie wprowadza się przerwy kawowe. Wtedy również przydaje się że automaty są blisko miejsca pracy, blisko pracownika.
Jednak najczęściej miejsce takich automatów vendingowych to stołówki. To tam najczęściej pracownicy korzystają z takich urządzeń.
To tyle na dzisiaj. Zapraszam do subskrypcji. Jeżeli miałbyś jakiekolwiek pytanie odnośnie automatów vendingowych możesz pisać w komentarzu. Z chęcią odpowiem. Albo kontaktować się na www.marvend.pl tam w formularzu kontaktowym znajdziesz informację jak się z nami połączyć. To wszystko dzięki. Cześć!